Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic “Henri Coandă” – Tulcea

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor – Tinerii povestitori

 

Miercuri, 23 Aprilie 2014 a fost zi de mare sărbătoare la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic “Henri Coandă” – Tulcea. De la prima oră a dimineţii centrul şi-a deschis porţile pentru  toţi cei care au venit să-i fie alături de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, pentru a sărbători împreună Cartea şi pentru a-i aduce un omagiu celei care le este zilnic alături şi îi îndrumă  în lumea minunată a cărţilor – doamna bibliotecar Geambaşu Veronica – Gabriela.

Elevii clasei a VII-a, îndrumaţi de către doamna profesoară de limba şi literatura română Vlad Luminiţa au venit însoţiţi de cartea preferată pe care au prezentat-o într-o manieră personală, însă fără a dezvălui finalul, lăsând loc de suspans şi mister pentru a-şi convinge colegii să o lectureze.

În semn de dragoste pentru carte, elevii au purtat câte o inimă pe care au notat titlul cărţii preferate.

 

În continuare redăm prezentarea unei eleve de la clasa a VII-a.

COMOARA DIN INSULĂ

Astăzi, 11  aprilie 2014, am păşit împreună cu colega mea Andreea spre biblioteca şcolii pentru a împrumuta o carte. Îngândurată, deschid timid uşa bibliotecii şi cer doamnei bibliotecare o părere despre o carte pentru clasa a VII-a, necesară fiindu-mi pentru a-mi îmbogăţi vocabularul, a mă relaxa şi totodată pentru o prezentare de carte la ora de limba şi literatura română.

Tot azi, 11 aprilie, am decis să încep a citi cartea şi a vă purta cu mine pe firul narativ al acestui roman scris de Robert L. Stevenson şi, după primele pagini, nu mai reuşeam să o las din mână. Reuşesc să o finalizez tot astăzi!

După ce v-am povestit toate acestea, haideţi să nu mai pierdem timpul şi să vă dezvălui cel mai aşteptat moment: rezumatul cărţii…!

Povestea începe într-un orăşel de lângă mare, în sud-vestul Angliei, la mijlocul secolului al XVIII- lea cu Jim Hawkins, un băiat de 15 ani, fiul deţinătorilor hanului Admiral Benbow.

Într-o zi, un bătrân beat pe nume Billy Bones soseşte în acest oraş şi găsind hanul doreşte să devină chiriaş pe termen lung al acestuia, totuşi plătind doar o săptămână de şedere. Jim îşi dă imediat seama că noul sosit ascunde ceva, datorită comportamentului său mai ciudat şi întâlnirile acestuia cu un om cu un singur picior  îmbrăcat în haine marinăreşti. După câteva luni, Bones primeşte o vizită de la un marinar poreclit „Câine negru”. Întâlnirea lor devine violentă, iar în urma acesteia Billy rămâne grav rănit. În timp ce Jim are grijă de el, Bones îi mărturiseşte că a făcut parte dintr-o bandă de piraţi, şeful acesteia fiind căpitanul Flint, iar acum încearcă să îi ia cufărul.

Aş fi vrut să vă spun întregul mister, dar cred că ar fi mai interesant să citiţi cartea şi să aflaţi singuri.

V-o recomand cu căldură şi vă spun că este o carte extrem de interesantă şi plină de acţiune.

Dacă sunteţi impresionaţi şi vreţi să citiţi cartea nu îmi mai rămâne decât să vă urez:

SPOR LA CITIT!

 

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor

 

Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic „Henri Coandă” – Tulcea a sărbătorit Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor alături de cei care îi sunt zilnic aproape şi care prin prezenţa şi zâmbetele lor fac ca în fiecare zi la bibliotecă să fie atmosferă de sărbătoare.

Este vorba despre cei mai mici dintre utilizatorii centrului – elevii claselor a II-a şi a III-a coordonaţi de către doamnele profesoare Lujanschi Steliana şi Dumitriu Mariana.

Doamna bibliotecar Geambaşu Veronica Gabriela i-a iniţiat pe cititorii debutanţi în tainele cărţii şi în aventura lecturii prin două activităţi menite să le stimuleze dragostea pentru citit.

Să descoperim Cartea” a fost prima temă în care elevilor li s-a prezentat structura cărţii şi le-au fost explicate noţiuni noi: copertă, editură, colecţie, recenzie.

Elevii au fost antrenaţi într-un joc al cunoştinţelor nou învăţate şi au ieşit pe rând în faţă unde trebuia să recunoscă  şi să lipească pe o planşă noţiunile discutate.

„Cărţile şi Autorii lor”, a doua temă, a fost un joc al asocierii titlului cu autorul şi personajele din patru cărţi – DUMBRAVA MINUNATĂ, PINOCCHIO, CARTEA JUNGLEI şi VRĂJITORUL DIN OZ.

Într-o atmosferă de competiţie, elevii au reuşit să completeze posterul pregătit de către doamna bibliotecar, asociind corect cele trei coloane.

 

Geambasu Veronica Gabriela

bibliotecar la Colegiul Tehnic “Henri Coanda” din Tulcea