Ziua dobrogenilor

La Colegiul Economic Mangalia, a fost sărbătorită Ziua dobrogenilor

 

Miercuri, 12 noiembrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfăşurat simpozionul „14 NOIEMBRIE – ZIUA DOBROGENILOR”. Activitatea a fost deschisă de profesor documentarist Ibolya Negoiţă, care a explicat motivele organizării simpozionului. În continuare, a prezentat invitaţii şi echipa pedagogică a Centrului de Documentare şi Informare al Colegiului Economic Mangalia, precum şi programul activităţii.

 

Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, a vorbit despre: stăpânirea domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, în Dobrogea, încă de la sfârşitul secolului al XIV-lea; transhumanţa ciobanilor ardeleni şi stabilirea unora dintre ei, definitiv, până la unire, pe teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră; intensificarea legăturilor dintre dobrogeni şi românii din Regat, mai ales după Revoluţia de la 1848; lupta pentru drepturile naţionale ale dobrogenilor; înfiinţarea, înainte de unirea cu România, a şcolilor româneşti din Dobrogea; războiul ruso-turc din anii 1877-1878, la care a participat şi România; hotărârile Congresului de Pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, prin care Dobrogea a revenit la România; pregătirile pentru unirea Dobrogei cu România; festivitățile organizate cu acest prilej, la Brăila, în ziua de 14 noiembrie 1878; îmbarcarea Principelui Carol I şi a oficialităţilor pe vasul Ştefan cel Mare şi debarcarea lor în Dobrogea; deplasarea Armatei Române către: Măcin, Babadag, Tulcea şi Constanţa; importanţa zilei de 14 noiembrie 1878, în istoria românilor.

Liliana Bădin, muzeograf în cadrul Complexului Cultural din Mangalia, a dat citire celor două importante documente prezentate, în ziua de 14 noiembrie 1878, cu prilejul festivităţilor organizate la Brăila: Proclamaţia către dobrogeni şi Înalt Ordin de Zi către Armată.

Elevii claselor a X-a A şi a X-a D, coordonaţi de prof. Roxana Curcan, au prezentat câteva scurte comunicări, după care au recitat poezii având ca temă Războiul de Independenţă al românilor şi unirea din anul 1878. De asemenea, au interpretat melodii din folclorul dobrogean. Fiind o activitate dedicată unirii Dobrogei cu România, la final s-a cântat şi s-a dansat Hora unirii.

Pe parcursul derulării simpozionului, atât elevii, cât şi profesorii care fac parte din echipa pedagogică a Centrului de Documentare şi Informare al Colegiului Economic Mangalia: Nicoleta Nicolaescu, Elena Viziteu, Nelida Ismail, Ghiuler Mârzali şi Mihai Sandu au urmărit fragmente din filmul „Independenţa României. Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877”, film realizat în anul 1912.