Ziua cărții, Ziua Bibliotecarului-Filiala Ilfov

Cartea, mereu biruitoare

 

 ,,Ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor” a devenit, începând din anul 1995, la inițiativa Unesco, un eveniment anual în care se promovează cititul, publicarea de cărți, dar și a drepturilor de autor.

O onoare deosebită făcută bibliotecarilor, a fost declararea de către Guvernul României, prin HG nr.293/14.04.2005, a zilei de 23 aprilie ca fiind Ziua Bibliotecarului din România, astfel că, în România, începând cu anul 2005 se sărbătorește Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor. O zi a bibliotecarului, asociată cu cea a CĂRȚII este însemnul oficial al recunoașterii publice a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională.

Cu acest prilej, în toate bibliotecile se organizează evenimente menite să reitereze adevăruri fundamentale despre rolul lecturii în educație, în formarea unor personalități puternice, distincte.

Anul acesta, evenimentele de tipul: simpozioane, vizite interbibliotecare, mese rotunde, concursuri pentru cititori nu au mai putut fi organizate. Vremea și vremurile nu au ținut cu noi, bibliotecari dornici să marcăm cum se cuvine sărbătoarea CĂRȚII.

Anul acesta a fost altfel…..

Pe agenda de activități a Casei Corpului Didactic Ilfov, în Oferta de formare, pentru anul școlar 2019-2020, era prevăzută, cu acest prilej, o vizită documentară, un schimb de experiență cu bibliotecarele din județul Călărași. Intitulată ,,Parte de carte” întâlnirea care ar fi fost găzduită de Casa Corpului Didactic Călărași, ar fi fost un prilej minunat de a discuta aspecte de actualitate din sfera profesională și de a împărtăși bune practici din bibliotecile școlare ale celor județe vecine: Ilfov și Călărași, iar experiența de o viață a dnei bibliotecar Dorina Ursan ne–ar fi oferit surse de inspirație pentru noi proiecte interesante de promovare a bibliotecilor în comunitățile școlare.

Nu a fost să fie! Trista realitate a perioadei de carantină ne-a determinat să găsim o formă de a susține activitatea păstrându-ne într-un registru de pozitivitate și optimism, chiar dacă de la distanță…..

Biruința prin lectură, lectura ca soluție de ieșire, depășire a momentelor de izolare, distanțare, înstrăinare, acesta a fost subiectul discuției purtate on-line cu invitații la acest eveniment organizat joi, 23.04.2020. Timp de o oră, am reușit să aflăm unii de la alții, colegi din Ilfov și Călărași cum putem sluji în continuare cărților, cititorilor, promovării lecturii.

Pentru că, mai mult ca oricând, în aceste vremuri speciale, avem nevoie de carte, pledoaria pentru carte susținută de dl prof. dr. Florin Petrescu, director al Casei Corpului Didactic Ilfov a fost continuată de vestea apariției primului volum din seria ,,Destăinuri”, realizat de dl prof. Lupu, scriitor ilfovean, care a dorit să imortalizeze în 130 de pagini ,,imagini aparte din gândurile, viața și împlinirile unor persoane deosebite”. Editată de Editura Arefeana, volumul conține interviurile realizate de către Nică D. Lupu cu: prof. dr. Alexandru Ionescu, scriitoarele Eliza Roha și Gabriela Banu, criticul literar Aureliu Goci, prof. și scriitorul Ion C. Ștefan și prof. dr. Dumitru Copilu-Copillin, oameni cu reale calități umane și merite profesionale, culturale, pedagogice pe care dl prof. Lupu a avut privilegiul de a-i cunoaște personal, bucurându-se, la rândul lui, de prietenia și aprecierea acestora. Întrebările adresate sunt inteligente, subtile și directe, determinând răspunsuri sincere și interesante care merită să fie citite și recitite pentru că pot oferi cititorilor adevărate lecții de viață, mostre de comportament exemplar.

O invitație la ,,zăbava lecturii” au adresat toți participanții la video-întâlnirea dedicată sărbătorii Cărții, dna Inspector de Limba română prof. Maria Gridan a apreciat în mod deosebit utilitatea folosirii și de către elevi a metodei interviului pentru a descoperi aspecte importante din viața celor pe care îi apreciază și de la care au de învățat. Prof. Mirela Filip, de la Liceul Teoretic ,,Ioan Petruș” a adresat urări de bine celor care slujesc Cartea, dar și celor care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe, sărbătorit tot în această zi de 23 aprilie, conform calendarului religios. Deloc întâmplătoare asocierea simbolistică a sfântului mare Mucenic Gheorghe, omorâtorul balaurului, luptător cu sulița iar de cealaltă parte, în zona profană, laică, CARTEA și slujitorii ei, luptători vajnici cu ignoranța, neștiința.  LA MULȚI ANI !

,,Spune-mi și o să uit, arată-mi și o să-mi amintesc, implică-mă și o să înțeleg”, iată un adevăr de care trebuie să ținem seama pentru că nu putem să stăm deoparte atunci când vine vorba de implicarea în lupta cu o altă… pandemie… aceea a analfabetismului funcțional. A înțelege ce citești este o deprindere care trebuie însușită pas cu pas, fără ea neputând vorbi de eficiența învățării și de o muncă intelectuală autentică. Ce putem face? Cum ne putem implica pentru a câștiga de partea lecturii eficiente cât mai mulți utilizatori transformându-i în lectori avizați, cititori experimentați?

Răspunsurile la aceste întrebări, discuțiile pe tema CĂRȚII de care avem nevoie, vor continua și pe parcursul următoarelor săptămâni.

Sub același sugestiv generic: ,,Biruința prin lectură”, întâlnirii din 23 aprilie îi vor urma altele (bine ar fi să fie cât mai repede face to face și nu în spațiul virtual) care, desigur, vor suscita interesul, dând prilejul unor confluențe spirituale și sufletești de calitate, de care atât inițiatorii, Casa Corpului Didactic Ilfov în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România, filiala Ilfov, cât și beneficiarii participanți, bibliotecarii școlari, membrii filialei ABR Ilfov, să fie pe deplin mulțumiți.

 

Bibliotecar CCD Ilfov Horiana Petrescu,

                                    Președinte Filiala ABR Ilfov