Ziua Bibliotecarului în județul Vaslui

CARTEA TIPᾸRITᾸ, NU MOARE! BIBLIOTECA VA DᾸINUI!

 

În România, începând cu anul 2005, în ziua de 23 aprilie a devenit o tradiție să se sărbătorească Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, ocazie cu care se promovează cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

Ca ȋn fiecare an, Ziua cărții și a lecturii a fost sărbătorită ȋn bibliotecile școlare din județul Vaslui, fiind și un bun prilej de ȋntȃlnire și comunicare ȋntre elevi și profesori, dincolo de sala de clasă, catalog, lecturi obligatorii.

Cu acest prilej ABR-Filiala Vaslui a mobilizat bibliotecarii școlari ȋn organizarea unor diverse manifestări (cercuri de lectură, expoziții de carte, cenaclu literar, concursuri de cunoștinte literare etc.), la Vaslui, Huși, Bȃrlad.

La biblioteca de la Școala Gimnazială “Constantin Motaș” Vaslui, s-au organizat inedite activități pentru elevi. Aceștia au participat cu mult interes, avȃnd satisfacția că și-au ȋmbogățit bagajul de cultură generală, și-au valorificat talentul și imaginația.

  

 Bibliotecar, Veronica Visu – Școala Gimnazială “Constantin Motaș” Vaslui

 

La Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui, elevii au avut ocazia să participe la biblioteca școlii la activități organizate cu scopul mai bunei cunoașteri a fondului de carte și a multiplelor posibilități de valorificare a talentului creator și al imaginației.

Un alt grup de elevi, a participat la activități organizate de Biblioteca Județeană “N.M. Spătarul”. Unii au recitat, alții au adus cărți pe care le-au donat școlilor din Republica Moldova.

 

Bibliotecar, prof. Cecilia Vasilescu – Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui

 

La Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși ȋn cadrul Cercului literar, biblioteca a fost gazda unei activități, la care au participat elevii de la clasa a X-a B Servicii, coordonaţi de prof. de Limba și literatura romȃnă.

Activitatea a debutat cu două material ppt: “Cartea şi Biblioteca” şi “Istoria cărţii”, prezentate de bibliotecar. Câţiva elevi au citit creaţii proprii, alţii au ales fragmente din cărţile preferate, motivând alegerea şi oferind recomandări de lectură colegilor. În rândul celor prezenţi, o elevă a realizat un sondaj de opinie despre“ Dacă şi ce mai citesc azi adolescenţii?”

La finalul activităţii, elevii au exprimat opinii despre importanţa cărţii şi a lecturii şi, nu ȋn ultimul rând, despre importanţa celor ce slujesc CARTEA!

Biblioteca şi şcoala a fost şi va rămâne un spaţiu al formării personaliţii adolescenţilor de astăzi, pentru lumea de mâine!

 

Bibliotecar,  Prof. Marcu Angelica Marcela – Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși

 

La Bȃrlad, Liceul Tehnologic “Petru Rareș” în parteneriat cu Centrul “Mihai Eminescu” a desfăşurat activităţi care au avut ca scop dezvoltarea schimburilor de bune practici între biblioteca şcolară şi alte structuri infodocumentare și diversificarea ofertei de servicii în beneficial utilizatorilor. Au participat elevii claselor a XI-a I, a XII-a C şi a XI-a AP2 însoțiți de doamnele profesoare de limba română: Mariana Plopeanu, Roxana Spulber, Mirabela Ţaga.

Activitatea cu tema “Biblioteca din Alexandria, colos al culturii antice şi enigmele sale” s-a bucurat de o apreciere deosebită și s-a desfăşurat în sala de lectură a Centrului “Mihai  Eminescu”,  fiind prezentat un material PPT cu referire la tema întâlnirii, s-au purtat apoi discuţii cu privire la serviciile oferite de noua bibliotecă din Alexandria.

Activitatea a avut ca scop și stimularea lecturii prin toate formele de educaţie şi a imaginii bibliotecii şcolare în rândul generaţiei actuale de cititori constituindu-se o modalitate modern participativă de atragere a tinerilor din noua generaţie spre cartea pe suport de hârtie.

Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru plăcut, elevii manifestând interes pentru astfel de evenimente culturale.

Bibliotecar, Ciobotaru Daniela – Liceul Tehnologic “Petru Rareș”  Bârlad