Un proiect reuşit – Marşul cărţii şi al cititorilor din judeţul Alba

Blânda şi frumoasa toamnă a lui 2017 ne-a inspirat în a organiza un “Marş al cărţii şi al cititorilor”, în cadrul proiectului Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare, în data de 20 octombrie, la Alba Iulia. Aşadar, într-un peisaj multicolor, elevii, cadrele didactice şi bibliotecarii din municipiul Alba Iulia au mărşăluit pe traseul Parc Cetate – Biblioteca Batthyaneum – Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. În alte zone ale judeţului, marşul a fost organizat la data de 6 octombrie – Sebeş, Abrud, Aiud.

S-au desfăşurat diverse activităţi: lanţuri de elevi cu cărţi în mâini, elevi costumaţi în personaje preferate care au explicat cine sunt şi de ce poartă acel costum, au confecţionat pliante despre cărţile sau lecturile preferate, pe care le-au împărţit trecătorilor, elevii de la Liceul de Muzică şi Arte Regina Maria au conceput un imn al cărţii, pe melodia Andri Popa, au făcut o punte de legătură între cântecele populare şi romanele româneşti care au ca loc de acţiune vatra satului. De la manifestare nu a lipsit ansamblul popular al aceluiaşi liceu care a cântat şi a jucat cântece şi dansuri populare româneşti. Cei mai mici au purtat pancarte personalizate sau pancarte cu îndemnuri la lectură.

Toate acestea au evidenţiat importantă bibliotecilor şi a cărţilor în viaţă tuturor. Toţi elevii au fost foarte bucuroşi că au participat la acest marş şi şi-au exprimat dorinţa de a participa şi la următorul. Marşul s-a desfăşurat sub egida ABR, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Alba.

 Gianina Barb – preşedinte Filiala ABR Alba