Întrunirea secţiunii Legislaţie de bibliotecă si perfecţionare profesională – București, mai 2008

In ziua de 29.05.2008, la sediul BCU „Carol I” din Bucuresti s-a desfasurat intalnirea profesionala a sectiunii Legislatie de biblioteca si perfectionare profesionala a ABR.

Au fost prezente bibliotecare de la Iasi – BCU, FEAA, USAMV, Biblioteca Universitatii din Pitesti, Biblioteca Universitatii din Sibiu, CCD Constanta, CCD Maramures, Bucuresti – biblioteca UNAP, biblioteca UFMV, biblioteca UTCB, BCU Bucuresti.

Domnul presedinte Mircea Regneala a adresat un cuvat de salut participantilor la intalnire, mentionand importanta deosebita a cunoasterii legislatiei, slaba preocupare la nivel national vis-a-vis de aceasta problema, mai ales ca in Elvetia exista cursuri de educatie civica in care sunt prezentate legile de interes pentru cetateni. A rugat participantii sa dezbata probleme specifice, punctuale, a caror rezolvare si cunoastere sa conduca la o mai corecta desfasurare a activitatii in biblioteci, concluziile sedintei sa fie cunoscute apoi de toti, sau de cat mai multi membri ai asociatiei.

Asa cum a fost prezentat si programul initial, in urma semnalelor primite de la biblioteci din tara de catre d-na Gilda Draganescu, s-a discutat oportunitatea realizarii unui material – pe suport dublu cd/hartie, care sa cuprinda legislatia de biblioteca.

 

La intalnire a participat si pentru o perioada destul de scurta de timp si dl. director Gh. Buluta care i-a informat pe participanti de existenta, deja, a unor materiale legislative aparute, Vademecum legislativ pentru biblioteci, aparut in 2004 si la care va aparea anul viitor editia a II-a, si o carte despre achizitiile publice, astfel incat nu ar vedea oprtunitatea aparitiei unor materiale complementare. Un regret exprimat a mai fost si acela ca nu sunt achizitionate decat intr-un numar foarte mic cartile de interes pentru domeniul biblioteconomic.

O alta problema abordata a fost aceea a lipsei metodologiilor uniforme de lucru, dar s-a considerat ca realizarea acestora s-ar putea face ulterior realizarii acestui cd, care sa nu cuprinda textul integral al legilor de interes ci chiar articolele respective.

Discutiile au continuat si concluziile au fost urmatoarele:

1. Pentru cd se va obtine ISSN, el fiind gandit ca un serial, cu modificari si aparitii de noi numere, in functie de modificarile legislative.
2. Cd-ul nu va cuprinde textul integral al legilor, acolo unde nu este imperios necesar, ci doar articolele cu referire la subiectul de interes.
3. Legislatia va fi organizata pe tipuri de activitati: dezvoltarea colectiilor, evidenta, circulatie, statistica, colectii speciale etc. Pentru mai buna cunoastere a domeniilor respective vor fi contactati presedintii de sectiuni pentru a desemna o persoana responsabila cu adunarea materialului legislativ pentru fiecare activitate si comunicarea lui d-nei Miron (miron@bcub.ro) care va organiza materialul.
4. Au fost impartite responsabilitati, astfel:
a. legislatie legata de angajare, promovare, salarizare, sporuri, evaluare, pensionare – L. Miron (BCU „Carol I” BUcuresti)
b. evidenta – Gilda Draganescu (Biblioteca USAMV Iasi)
c. copyright – Ionica Serban (biblioteca UNAP)
d. legislatie specifica bibliotecilor scolare si cd-urilor – Maria Draghici (CCD Constanta)
e. opis legislativ, formare profesionala – A. Costoiu, E. Toma (BCU „Carol I” Bucuresti)
5. Se va realiza materialul respectiv pe dublu suport, fiind in responsabilitatea d-nei Elena Chiaburu (biblioteca FEAA Iasi) realizarea in forma tiparita.
6. Un prim termen de adunare a materialelor este 15 iulie, urmand ca la Conferinta ABR din septembrie sa fie prezentate primele concluzii, sau poate chiar materialele.

D-na Draganescu a supus atentiei participantilor crearea unui sindicat al bibliotecarilor care sa ii reprezinte in fata organelor legislative, stiut fiind faptul ca bibliotecarii, memebrii de sindicat afiliati la diverse federatii sindicale reprezinta un numar nesemnificativ pentru ca si problemele lor sa fie discutate. Este un punct de vedere la care multi din cei prezenti au subscris, dar la care nu s-a tras inca nici o concluzie. De asemenea poate ca ar trebui ca la intalnirile asociatiei sa fie invitati bibliotecari pensionari, cei care au fost dedicati meseriei nu ar trebui uitati.

Alte probleme care ar mai trebui rezolvate ar fi cele legate de existenta functieie de bibliotecar I A doar in bibliotecile universitare, sau de inspectia in biblioteci, stabilirea zonelor de indrumare a bibliotecilor centrale universitare.

Au mai fost discutate punctual legislatia care permite angajarea in cumul a bibliotecarilor pensionari, acordarea unor sporuri, perioada de evaluare.

D-na Amelia Costoiu a prezentat demerrsurile facute pentru acreditarea asociatiei de a organiza cursuri de perfectionare, si organizarea din aceasta toamna a cursurilor pe module, in zone diverse ale tarii, in functie de solicitari.

Parerile unanime ale participantilor au fost ca aceasta intalnire a fost efectiv de lucru, discutiile constructive si demararea proiectului de realizare a cd-ului cu legislatie este imperios necesar.

Luminita Miron
Presedintele Sectiunii Legislatie de biblioteca si perfectionare profesionala