ROAD = Catalogul resurselor cu acces deschis

Centrul Național ISSN din cadrul Bibliotecii Naționale a României vă prezintă ROAD = Catalogul resurselor cu acces deschis, un serviciu dezvoltat de Centrul Internațional ISSN în cadrul inițiativei UNESCO de susținere a accesului deschis la informație.

 

ROAD este un serviciu creat pe structura Registrului ISSN care oferă informații specializate despre aproximativ 11000 resurse online în acces deschis, identificate prin cod ISSN.

Scopul ROAD este de:

– a sprijini cercetătorii în identificarea și evaluarea resurselor publicate în acces deschis, identificate prin cod ISSN;

– a susține publicarea în acces deschis în țările membre ale rețelei ISSN;

– a promova noi modalități de utilizare a codului ISSN ca element de legătură între informații din diverse surse (DOAJ, Scopus, The Keepers Registry etc).

Beneficiarii ROAD:

– cercetători, oameni de știință, cadre didactice;

– studenți;

– editori;

– biblioteci și alte structuri info-documentare;

– publicul larg.

ROAD poate fi accesat online, în mod gratuit la adresa http://road.issn.org, existând posibilitatea interogării fațetate a bazei de date, după localizare (țara), limba textului, domeniul, tipul resursei etc.

Centrul Român ISSN din cadrul Bibliotecii Nationale a României, în calitate de membru al rețelei internaționale ISSN participă la realizarea ROAD prin identificarea resurselor românești publicate în acces deschis și promovarea lor într-un mediu specializat, la nivel internațional. În prezent (aprilie 2015), în ROAD sunt listate 179 resurse românești, iar identificarea și înregistrarea lor sistematică este în plină desfășurare.