Proces verbal al întâlnirii Diviziuni Biblioteci Specializate

Proces verbal

al întâlnirii Diviziuni Biblioteci Specializate, Măgurele

Încheiat astăzi, 10.08.2014

În cadrul reuniunilor ABR, la secţiunea biblioteci specializate, a avut loc o întâlnire la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei IFIN-HH, Măgurele, cu tema ASPECTE PRIVIND CATALOGAREA DOCUMENTELOR ELECTRONICE (Studii de caz).

 

 

Cuvântul de deschidere a fost adresat de către doamna dr. Maria Dinescu din partea IFIN-HH. Dl. Prof. Dr. Mircea Regneală a arătat în cuvântul său că întâlnirile profesionale au un rol important în rezolvarea provocărilor care vin ca urmare a modernizării continue a sistemelor de informare din bibliotecă.

Cristina Huidiu, Biblioteca Facultăţii de Medicină şi Farmacie-Bucureşti a avut prezentarea Indexarea resurselor electronice. S-a discutat aplicat despre modalitatea de import a înregistrarilor MARC21 din pagina Elsevier Admin, disponibilă pentruScience Direct, importul în catalog depinzând de particularitățile fiecărui catalog. Cataloagele care au fost supuse discuţiei au fost: ALEPH, ALEPHINO şi Liberty3.

De asemenea, a fost pus în discuție rolul noilor tehnologii, în speță NLP (Natural Language Processing) în indexarea şi regăsirea informațiilor, dar și în modificarea modului de căutare al utilizatorilor.

Discuţiile s-au dovedit a fi, pentru inceput, doar punerea în comun a problemelor legate de catalogarea documentelor electronice, urmând să avem o altă întâlnire în toamnă pentru a prezenta concret experienţa specifică bibliotecilor.

Au participat la această secțiune reprezentanți din Biblioteca Națională a României, Biblioteca IFIN HH, Biblioteca Centrală Universitară – Bucureşti, Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București și Elsevier B.V. şi Biblioteca Universităţii Politehnica Bucureşti.

 

A consemnat,

Dr. Valerica Grigore