Proces-verbal al întâlnirii Secțiunii Informatizare-Digitizare

Proces-verbal

Secţiunea Informare-Digitizare la

Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, ediţia a XXX-a,

București, 4-6 septembrie 2019

Întâlnirea secţiunii a avut loc în data de 5 septembrie 2019 începând cu ora 11.30, în Sala Mircea Vulcănescu a Biblbiotecii Naționale a României.

Tematica din acest an, Expunerea în Europeana: Metadate conform EDM, a atras o prezență numeroasă, peste 40 de persoane, specialiști în diverse instituții din SNBR.

Şedinţa a fost deschisă şi moderată de dna Marinela Covaci de la Biblioteca Naţională a României în calitate de preşedintă a Secţiunii de Informatizare-Digitizare.

Domnul prof. Mircea Regneală a remarcat faptul că această scțiunea împlinește de asemenea 30 de ani, fiind printre cele mai vechi în cadrul Asociației.

Prima prezentare a fost făcută de doamna Raluca Trifu de la biblioteca Universității de Litere, Programe/platforme informatice pentru citit. Exemple de platforme TALK de evaluare a abilităților de citire. Printre acestea, ThinkCERCA și LibriVox.

Dată fiind tematica din acest an, a fost invitat domnul Dan Matei de la Institutul Național al Patrimoniului, agregator național pentru Europeana în locul fostului CIMEC. A prezentat Expunerea în Europeana (procedura, formatul, calitatea) şi influenţa ei asupra Culturalia care a generat mai bine de jumătate de oră de discuții pe această temă, în funcție de nevoile fiecărei instituții prezente. Printre altele, au fost menționate  următoarele:

  • există și Digital Public Library of America care este o replică a bibliotecii digitale Europeana;
  • Europeana conține aproximativ 57 milioane obiecte digitale din care 150.000 sunt furnizate de instituții românești.
  • Europeana are 3700 de furnizori care trimit colecții și dețin servere de obiecte digitale;
  • Formatul EDM are câteva elemente obligatorii: Text, descriere, limba, tipul obiectului digital, subiect, furnizor, agregator, trimitere la resursa digitală, licențe (rights), precum și identificatori unici;
  • Culturalia va conține obiecte digitale ca înregistrare locală sau pe un server central al platformei;
  • necesitatea introducerii unor descriptori în limba engleză, descrierilor analitice sau serialelor.

A treia prezentare a fost făcută de doamna Raluca Opriţa, ELSEVIER Clinical Solution | Clinicalkey – Elsevier’s ClinicalKey A way of transforming medical library into a digital medical library (II).

11.09.2019

Întocmit,

Marinela Covaci