Omagiu unui bibliotecar de excepție

Bertrand Calenge

(5 martie 1952 – 3 ianuarie 2016)

 

La început de an a plecat dintre noi Bertrand Calenge, o mare personalitate a biblioteconomiei.

 

A ocupat mai multe funcții de conducere în biblioteci importante din Franța, a fost șeful departamentului Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii al Franței, fondatorul Institut de Formation des Bibliotequaires (IFB-Villeurbanne), directorul Ecole Nationale Superieure des Sciences de l’Information et des Bibliotheques-ENSSIB), redactorul revistei Bulletin des Bibliotheques de France (BBF).

Bertrand Calenge s-a ocupat în mod special de politicile documentare, fiind și inițiatorul proiectului Poldoc. Lucrările sale, lucrări de referință pentru bibliotecari, au fost publicate la Editions du Cercle de la Librairie  :

Les petites bibliothèques publiques, Paris : Éd. du Cercle de la librairie, 1993;

Les politiques d’acquisition : constituer une collection dans une bibliothèque, Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 1994;

Diriger une bibliothèque d’enseignement supérieur, Sainte-Foy: Presses de l’université du Québec, 1995;

Accueillir, orienter, informer. L’organisation des services aux publics dans les bibliothèques, Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 1996;

Conduire une politique documentaire, Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 1999;

Bibliothécaire, quel métier? (dir.), Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 2004;

Bibliothèques et politiques documentaires à l’heure d’Internet, Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 2008;

Mettre en œuvre un plan de classement (dir.), Villeurbanne: Presses de l’Enssib, 2009;

Les bibliothèques et la médiation des connaissances, Paris: Éd. du Cercle de la librairie, 2015.

Cu bine cunoscuta amabilitate și pentru deschiderea ce o avea pentru toți bibliotecarii, Bertrand Calenge a semnat pentru Buletin Abir nr. 2-3, vol. 10 din 1999, număr dedicat formării continue, articolul: Les livres et les revues professionnelles dans la formation des bibliothecaires, p. 34-37.

În România s-a tradus lucrarea sa Politicile de achiziții: constituirea unei colecții într-o bibliotecă, în anul 1999, la editura Biblioteca Bucureștilor, lucrare de referință în domeniu, prezentă în mai toate colecțiile sistemului infodocumentar.

Pe blogul său personal (https://bccn.wordpress.com/) se poate citi ultima notă datată 11 decembrie 2015 intitulată: Permanence bibliothecaire

“După 41 de ani de activitate profesională intensă în biblioteci, mă pregatesc să mă pensionez chiar de la începutul anului 2016. Este o pensionare, un «retirement» cum spun foarte bine englezii. Din mai multe rațiuni am făcut alegerea de a-mi încheia orice activitate în biblioteci, trecând la alte preocupări. Nu mai doresc să mă impun pe un teren ce m-a preocupat atâția ani, pentru a nu-mi scleroza gândirea. Las tinerelor generații grija să vină cu ideile lor geniale și inevitabilele greșeli. Aceasta este a 149-a notă și ultima din acest jurnal, iată ultimul meu articol ca bibliotecar. O ultimă notă este poate o recapitulare sau o schiță de bilanț într-un ultim mesaj. Mă mulțumesc să vă propun o reflecție sau două izvorâte dintr-un semicentenar petrecut ca bibliotecar, o perioadă destul de agitată: schimbarea modelelor, apariția digitalului, locul ocupat de politică în biblioteci etc.!! După atâția ani și atâtea schimbări se impune pentru biblioteci – din punctul meu de vedere – păstrarea principiilor fundamentale, mai mult decât siderația în fata noului… ” (https://bccn.wordpress.com/ ).

Întregul Carnet de notes prezintă opinii despre biblioteca și bibliotecarul în permanentă schimbare.

Pentru contribuția sa la dezvoltarea biblioteconomiei, Bertrand Calenge a fost distins cu ordinul Officier des Arts et des Lettres.

Biblioteconomia a pierdut prin plecarea sa un mare specialist în politicile documentare; își propusese să se ocupe de marea sa pasiune, fotografia,…dar nu a mai avut timp…

Pentru mai multe detalii puteți accesa link-urile de mai jos:

 

Nicoleta Marinescu

Bibliotecar – Biblioteca Centrală Universitară Iași între 1990-2009