NOCTURNA BIBLIOTECILOR – Școala Gimnaziala “Miron Costin” Bacău

Animaţi de dorinţa de a oferi elevilor noştri o experienţă inedită, organizarea şi participarea la o nocturnă a bibliotecilor şi răspunzând apelului venit din partea ABR-ului, am decis să ne mobilizăm, în timpul foarte scurt pe care-l aveam la dispoziţie, pentru a reuşi să marcăm acest moment.

Un prim pas a fost popularizarea evenimentului ce urma să se desfăşoare în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, începând cu ora 18.00, când numeroase biblioteci din întreaga ţară urmau să-şi deschidă larg porţile pentru public. După ce am gândit în linii mari desfăşurătorul „nocturnei” noastre, am creat propriul afiş şi pliantul cu programul acţiunilor.

 

Agenda Nocturnei la „Miron Costin” a debutat cu vizitarea Bibliotecii „Nicolae Labiş” de către părinţii şi bunicii elevilor noştri, prilej cu care le-am vorbit despre misiunea bibliotecii. Le-am explicat că aici este locul destinat ideilor, dezbaterilor, explorărilor, proiectelor. Este un centru de învăţare, unde elevii noştri găsesc persoana calificată care-i va îndruma în identificarea surselor de informare potrivite, îi va ajuta să-şi formeze dragostea pentru lectură, să-şi dezvolte abilităţile de a utiliza idei şi informaţii, să ştie să înveţe pentru întreaga viaţă. Astfel vor deveni viitori cetăţeni ancoraţi la valorile europene ale începutului de mileniu III, capabili să se adapteze cu succes la solicitările multiple ale lumii în continuă schimbare în care trăim.

Activitatea nu s-a putut desfăşura în totalitate în bibliotecă, din lipsa spaţiului care să-i cuprindă pe cei peste 60 de elevi implicaţi şi pe cei aproape 90 de spectatori, ea continuând în Sala „Mihai Eminescu”. Aici au urmat două dezbateri pe tema lecturii: “Implică-te în succesul copilului tău l@ biblioteca ta!” şi  “Deschide-ţi mintea l@ biblioteca ta!”, dezbateri la care au participat părinţii copiilor, cadrele didactice, bibliotecarul şcolar şi elevii.

Mi s-a oferit astfel un bun prilej pentru a sublinia faptul că pentru Biblioteca “Nicolae Labiş”, “Nocturna bibliotecilor” a fost o adevărată bucurie ce a prelungit, într-un mod fericit, şirul activităţilor organizate în octombrie, cu prilejul Lunii Internaţionale a Bibliotecilor Şcolare. Am făcut o succintă prezentare PowerPoint a câtorva dintre acestea: participarea elevilor de gimnaziu la proiectul internaţional “Bookmarks Exchange”, sărbătorirea Zilei Mondiale a Educației (5 octombrie), concursul “Cel mai talentat povestitor”, organizat de clasele I, concursul “Scrisoare către personajul preferat”, la clasele a III-a, un atelier de creaţie în care elevii claselor a IV-a au confecţionat, din materiale reciclabile, păpuşi reprezentând personajul preferat.

Deoarece Biblioteca “Nicolae Labiş” este o bibliotecă unde se dă viaţă cărţilor, programul a continuat cu emoţionante momente literar-muzicale, susţinute de cititori pasionaţi ai bibliotecii şcolii, elevi şi adulţi: “În lumea poveştilor” (clasa I, înv. Ileana Vîrlan), “Un regal Caragiale”: schiţele “Situaţiunea”, “Inspecţiune”, “Arendaşul român” (clasa IV, prof. Liliana Creangă) şi „Five o’clock” (clasa a VI-a A, prof. Fernanda Cîrneală), iar elevii clasei a II-a A (prof. Marcela Acăr) au interpretat sceneta „Poveste cu … subînţeles”.

Legăturile dintre aceste numeroase pagini de literatură au fost realizate pe acorduri de chitară de fosta elevă a şcolii, Ioana Drăghici, azi profesoară la Şcoala “Miron Costin”. Întreaga asistenţă a fredonat cu încântare refrenul melodiilor: “Om bun deschide-ne poarta!”, “Scrisoare către mama”, “Poveste muzicală” şi “Dor de Eminescu”.

Cu toţii, elevi, profesori şi părinţi au fost emoţionaţi de întâlnirea cu primul bibliotecar şi profesor de limba şi literatura română al Şcolii Nr. 28, azi Şcoala “Miron Costin”, domnul profesor Corneliu Florea, pensionar, vizibil impresionat şi Domnia Sa de a reîntâlni foşti elevi din rândul actualilor părinţi.

Directorul Şcolii „Miron Costin”, prof. Anca Herghea a mulţumit elevilor care s-au implicat cu tot sufletul în reuşita acţiunii, cadrelor didactice, bibliotecarului şcolii, prof. Ligia Grosu şi, nu în ultimul rând, părinţilor care sunt mereu alături de şcoală.

 

 

 

Bibliotecar Ligia Grosu

Școala Gimnazială “Miron Costin” Bacău