Noaptea bibliotecilor românești

ZIUA BIBLIOTECARULUI IN JUDETUL  VASLUI

Motto:

“Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci,

alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu

l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…”

 

 

Jorge Luis Borges

Pe 23 aprilie 2014, in judetul Vaslui, s-au desfăşurat cu ocazia Zilei bibliotecarului român, a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, numeroase si variate activitati stiintifice, cultural-artistice, omagiale si nu in ultimul rand, evidentierea bibliotecarilor model.

Scopul activitatilor a fost încurajarea şi stimularea lecturii, atra­gerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură, exemplificându-se câteva dintre efectele benefice ale cititului (reduce stresul, este o modalitate de relaxare, îmbogatirea vocabularului, activarea funcțiilor creierului, întărirea încrederii în propria persoană și îmbogățirea imaginației).

In cadrul unor activitati s-a făcut referire la cum a apărut ideea marcării acestei zile  şi cum se sărbătoreşte  în România  şi în celelalte ţări din lume.

Vremurile în care trăim stau sub semnul calculatorului asistând la o schimbare vertiginoasa a lumii. Vrem nu vrem, ne place sau nu, internetul face parte integrantă din viaţa omului modern, de neconceput în absenţa lui.

In aceste conditii se pune intrebarea: Mai este necesară  lectura ?  Rasunsul a fos DA, cartea  ramane instrumentul intelectual fundamental prin care se formeaza si se desavarsesc personalitati.

Biblioteca nu este un lux  ci o necesitate a vietii.  Ea este un templu al invatarii, iar invatarea a eliberat mai multi oameni decat toate razboaiele lumii.

Multi dintre bibliotecari au fost surprinsi cu mici gesturi de recunostinta din partea elevilor, oferinduli-se flori si felicitari.

În aceiaşi zi, în intervalul orar 18.00-20.00, s-au desfăşurat în majoritatea liceelor, evenimente culturale (sesiuni de lectură, conferinţe tematice, întâlniri cu scriitori, lansări de carte, cercuri de lectură, piese de teatru, jocuri, concursuri, expoziţii etc) dedicate Nopţii bibliotecilor româneşti, marcă înregistrată la OSIM de către Asociaţia Bibliotecarilor din România.

A fost o zi de mare sărbătoare a tuturor bibliotecarilor dar şi a celor care au fost alaturi de noi, cand  „fapta culturală” ne-a adunat în mod sublim.

Tuturor bibliotecarilor români  un calduros LA  MULTI  ANI !

 

Prof. Valentina Lupu

Presedinte,  Diviziunea Biblioteci Scolare si CCD

Presedinte,  Filiala ABR Vaslui