Mesaj de Ziua Bibliotecarului Român

23 aprilie 2021 – Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor

Ziua Bibliotecarului Român

 

Dragi bibliotecare şi bibliotecari,

Îmi revine deosebita plăcere de a vă transmite, în numele Consiliului Director al ABR, felicitări pentru modul în care v-aţi mobilizat în ultimul an extrem de dificil,  din cauza pandemiei generate de SARS CoV-2, adaptându-vă la dinamica activităţilor specifice în  mediul online.

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR), care cuprinde peste 1000 de membri activi în structura sa, din toate tipurile de biblioteci (naţionale, universitare, şcolare şi specializate) a încercat în perioada de criză sanitară să-şi adapteze demersurile asociative la nevoile profesionale ale membrilor săi.

Argumentăm această idee prin cele 14 cursuri online organizate în anul 2020, la care s-au înscris peste 1300 de persoane, interesate de tematicile abordate de către șapte specialişti din cadrul asociaţiei. Acestor cursuri li s-a adăugat organizarea, tot în mediul virtual, a activităţilor profesionale ale celor nouă secţiuni şi patru diviziuni din structura ABR.

În plus, pentru a îmbunătăţi comunicarea Consiliului Director cu filialele judeţene, cu membrii ABR de la nivelul filialelor, au fost organizate reuniuni profesionale cu preşedinţii filialelor ABR, reuniuni care se desfăşurau în ultimii ani cu ocazia Conferinţei Naţionale anuale.

ABR a organizat şi două întâlniri în premieră: o întâlnire cu reprezentanţii CCD-urilor şi o întâlnire cu reprezentanţii departamentelor de specialitate de la facultăţile cu profil biblioteconomic.

Cu toţii am trecut printr-un an dificil, care ne-a întristat cu fiecare veste despre pierderile de vieţi omeneşti din comunitatea profesională! Pe lângă toate acestea, ne-au întristat şi veştile despre reducerile de bugete alocate bibliotecilor sau de posturi ocupate de bibliotecari devotaţi şi profesionişti.

Toate aceste încercări au mobilizat comunitatea bibliotecară în direcţia adaptării la situaţiile inedite prin care a fost nevoită să treacă. Felicit colegii din toate filialele asociaţiei, în acest moment aniversar, pentru modul în care au dovedit că deţin competenţele necesare adaptării la situaţiile de criză.

În numele Consiliului Director, vă doresc sănătate şi multă putere de muncă în continuare.

La mulți ani inovativi, cu cât mai mulți cititori mulţumiţi!

 

Dr. Adriana Szekely,

Preşedinte,

 Asociația Bibliotecarilor din România