Maratonul de poveşti în Biblioteca Liceului Teoretic Mikes Kelemen

Lumea care ne înconjoară se află într-o schimbare permanentă. Tinerii reacționează cel mai repede la noile tehnologii care transformă radical modul de viață al omului de azi.

Oferta bogată de petrecere a timpului liber a pus lectura într-un plan secund. Ea nu mai este printre opțiunile principale ale tinerilor, și s-a dovedit că odată cu reducerea timpului acordat lecturii, rezultatele la învăţătură au devenit mai slabe.

În școală, tinerii au obligația să învețe să scrie și să citească impecabil, dar sunt din ce în ce mai mulți elevi care ajung în gimnaziu sau chiar în liceu și suferă de analfabetism funcțional. Nu mai este o surpriză, chiar și un om obișnuit poate să observe că bacalaureatul e un dezastru în fiecare an. Nu trebuie să aibă studii superioare ca să-și dea seama că trebuie făcut ceva, trebuie să atragem cât mai mulţi elevi spre lectură. 

Biblioteca Liceului Teoretic Mikes Kelemen este una dintre cele mai mari din judeţul Covasna, are o supraţă de 300m2 şi este dotată cu peste 70.000 de volume, de aceea este locul ideal pentru proiecte anvergură.

Un asemenea proiect este ,,Maratonul poveştilor”. În anul 2007 l-am organizat pentru prima dată, ca după aceea să devină o tradiţie în cadrul căreia elevii claselor a XI-XII-a citesc poveşti elevilor din clasele elementare şi pentru preşcolari.

Copiii din Grădiniţa Csipike sunt invitaţi de fiecare dată pentru că o parte din ei vor fi şi elevii noştri. De aceea considerăm că este benefic, ca viitorii noştrii cititori să îndrăgească deja biblioteca Mikes.

Timp de 6 ore, 8-10 liceeni citesc pentru aproximativ 500 de copii în trei săli ale bibliotecii aranjate special pentru acest eveniment. Astfel fiecare clasă/grupă ascultă câte o poveste, vizitează expoziţia de carte de poveşti după care primesc un semn de carte ca dar din partea bibliotecii.

Poveştile alese pentru lectură sunt legate întotdeauna de o anumită temă sau de o comemorare. În anul acesta l-am ales pe scriitorul Gárdonyi Géza, care a murit acum 95 ani, în data de 30 octombrie 1922.

Maratonul de poveşti este un eveniment aşteptat şi îndrăgit nu numai de cei mici, dar şi de elevii din clasele liceale, în special de cei care doresc să devină actori, pentru că şi ei la rândul lor au ascultat poveşti în aceeaşi bibliotecă.  

 

Laszlo Kiss,

Bibliotecar Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, Sfântu Gheorghe