Întrunirea Secțiunii Biblioteca și societatea, mai 2019

PROCES-VERBAL,

încheiat astăzi, 17 mai 2019, cu ocazia întrunirii Secțiunii Biblioteca și societatea,

la Biblioteca Națională a României

 

În data de 17 mai 2019, a avut loc la Biblioteca Națională a României, cabinetul bibliologic „Dan Simonescu” întrunirea secțiunii Biblioteca și societatea. Tema: Biblioteca și comunitățile de utilizatori.

Nu au existat lucrări înscrise în ordinea de zi.

Dna Corina Apostoleanu a făcut o prezentare generală a temei, arătând că s-au produs schimbări importante în relația bibliotecilor cu utilizatorii. Aceste schimbări provin atât din interacțiunea cu utilizatorii, prin intermediul tehnologiei, cât și din tipurile de solicitări pe care utilizatorii le adresează structurilor info-documentare. De exemplu, utilizatorii cer spații private de învățare ori spații în care să interacționeze, să poată dialoga sau învăța împreună, grupuri de elevi sau de studenți. De asemenea, la fel de important este și modul în care sunt privite și sprijinite bibliotecile de către comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Dna Dorina Bălan a amintit despre discuțiile din cadrul reuniunii IFLA de la Budapesta (aprilie 2018), unde s-a accentuat rolul politicilor de marketing și de lobby în favoarea bibliotecilor, ca elemente importante necesare instituțiilor, în dialogul cu autoritățile finanțatoare. În acest sens, bibliotecile trebuie să aibă o mai mare deschidere, astfel încât să se facă mai bine înțelese și să primească un sprijin real din partea comunității.

Dl profesor Mircea Regneală a subliniat că în România, sistemul de biblioteci a fost creat de autorități și a mers către public, spre deosebire de alte țări, precum Germania, de exemplu, unde inițiativa de a înființa biblioteci a venit dinspre comunități, spre administrația locală și astfel s-au creat tipuri diferite de abordare.

Dl Bogdan Jugănaru a menționat că există două tipuri de utilizatori: o categorie care caută informații și cealaltă categorie care caută un loc de socializarea și învățare pentru societate (de exemplu spațiile de învățare în comun).

Dl profesor Mircea Regneală a revenit, spunând că, în prezent, este important ce oferă bibliotecile și mai puțin ce colecții au. În acest sens, a oferit și exemple din țările unde a avut ocazia să se întâlneacă cu comunitatea profesională.

Dna Corina-Mihaela Apostoleanu a încheiat discuțiile, subliniind că bibliotecile trebuie să își adapteze continuu mijloacele, pentru a se dezvolta în spiritul vremurilor în care își desfășoară activitatea.

 

Întocmit de Robertino Duvalmă