Împreună pentru educație – Mesajul ABR cu prilejul zilei de 5 octombrie

Pentru că bibliotecarii sunt o parte importantă a procesului educațional, se cuvine să le celebrăm munca susținută în toate tipurile de biblioteci (școlare, universitare, publice, specializate), astăzi, în ziua declarată de UNESCO Ziua Mondială a Educației.

Asociația Bibliotecarilor din România a întreprins recent o serie de demersuri care au avut în prim plan bibliotecarii școlari. Astfel, în data de 10 septembrie a fost transmisă o primă adresă către Ministerului Educaţiei și Cercetării privind situaţia bibliotecilor şcolare, în contextul epidemiologic generat de COVID-19, la solicitarea bibliotecarilor școlari care au sesizat deciziile luate la nivelul unităților școlare, de a se închide bibliotecile.

Principala nemulțumire a fost legată de faptul că în Ordinul 5487/1494/2020 pentru aprobarea  măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, nu sunt specificate recomandări pentru desfăşurarea activităţilor din bibliotecile şcolare (de exemplu, manipularea manualelor şi a publicaţiilor de bibliotecă, existenţa şi organizarea spaţiilor de carantinare a acestora, reorganizarea unor spaţii, acolo unde este cazul etc).

Consiliul Director al ABR,  în colaborare cu bibliotecari școlari din țară  – Margareta Tătăruș (Vrancea) și Horiana Petrescu (Ilfov)  – a revenit cu o nouă adresă către MEC în 19 septembrie, pentru lămurirea acelorași aspecte și a  lansat și o petiție online, intitulată NU închideți bibliotecile școlare!, care a strâns până în prezent peste 1900 de semnături.

Susținerea cauzei bibliotecarilor școlari a venit și din partea deputatei de Bistrița Năsăud, Cristina Iurișniți, care a emis un comunicat de presă cu principalele cerințe cuprinse în cele două adrese.

În 21 septembrie, Comisia Națională a Bibliotecilor s-a întrunit pentru a transmite, de asemenea,  o solicitatare către MEC privind situația bibliotecilor școlare.

De remarcat este decizia ANBPR de a susține, prin vocea președintei Sorina Stanca, un mesaj de solidaritate cu colegii din ABR, în spațiul public. S-a încercat și o sensibilizare a sindicatelor, iar Filiala Alba a ABR a fost prima care a transmis o adresă de protest către FSLI.

Așadar, prin vocea mai multor organizații, se pot găsi căi comune pentru a susține cu mai multă forță cauza educației.

Credem că, într-o societate care doreşte să evolueze, învăţământul constituie prioritate naţională, iar bibliotecile ca instituţii infodocumentare nu pot să lipsească, acestea fiind parteneri ai şcolii în exercitarea unui act educaţional de calitate, având puterea să revigoreze spiritul naţiunii şi să promoveze valorile autentice, de aceea este nevoie să fie susţinute prin legislaţie şi finanţare.

Președinte ABR,

Dr. Adriana Szekely