Eveniment profesional al Casei Corpului Didactic Vaslui

În perioada 26-28.05.2016, Casa Corpului Didactic Vaslui si ABR-Filiala Vaslui a organizat schimbul de experiență cu județul Tulcea, “Biblioteca – spațiu ideal de informare și comunicare”.

La această activitate au participat bibliotecari școlari din județul Vaslui care s-au întâlnit și au dezbătut probleme profesionale cu colegii din județul Tulcea.

La Biblioteca Județeană “Panait Cernea” Tulcea, managerul Daniel Drăniceanu, bibliotecar Tanța Ștefan, bibliotecar Camelia Dunaev, Marian Druncea, șef serviciu relații cu publicul: au prezentat biblioteca în componența sa, informatizarea bibliotecilor – teorie și practică, popularizarea colecțiilor de bibliotecă cu ajutorul cataloagelor on-line, proceduri operaționale în bibliotecă.

S-au făcut vizite documentare în zona cultural-istorică și ecoturistică Tulcea la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării Tulcea (instituție de cultură complexă – muzeu și acvariu, care cuprinde elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării), la Moscheea Azizie (cea mai mare moschee construită de Imperiul Otoman în Dobrogea, ridicată în anul 1877 de către conducătorul local Izmail Paşa. Construcția este din piatră cioplită, cu o grosime de 85 cm si are 32 de ferestre. La intrarea din față în interior este prevăzută cu o treaptă înaltă unde credincioșii își lasă încălțămintea. Lângă clădire se află minaretul înalt de 25 m și un diametru de 3,55 m).

Un alt moment al schimbului de experiență l-a constituit activitatea desfășurată în comuna Crișan la Căminul Cultural și Școala Gimnazială Crișan unde s-a vizitat Biblioteca Comunală Crișan (bibliotecar Lucica Gherman), Muzeul Etnografic Crișan, Rezervația naturală a Deltei (floră și faună) și, nu în ultimul rând, biserica parohială prezentată nouă de preot paroh Aurel Codriș, un adevărat patrimoniu spiritual.

La Școala Gimnazială Crișan am fost întâmpinați de profesor Valeriu Balan, profesor Anca Olaru responsabil CDI și alte cadre didactice și elevi (50 de elevi). Am vizitat școala, un local nou, modern, bine organizat. Sala CDI amenajată și dotată după ultimele standarde în domeniu, dar păstrând și ceea ce a fost în bibliotecă (și catalog sistematic alfabetic tradițional), atitudine demnă de toată lauda pentru care a și fost felicitată profesoara Anca Olaru și conducerea școlii.

Gazdele ne-au oferit o după amiază tradițională specifică zonei locuită și de ucrainieni la Căminul Cultural din comună. Ansamblul folcloric ucrainian “Rebaka” coordonat de Lucica Gherman și preot Aurel Cordiş ne-a prezentat un spectacol deosebit cu cântece și dansuri ucrainene, urmat de un grup de elevi coordonați de profesoara Anca Olaru care au prezentat un program cu cântece ucrainiene.

Considerăm că activitatea și-a atins scopul, mulțumind pe această cale tuturor celor implicați direct în buna desfășurare a acesteia. Un gând aparte de mulțumire domnului manager Daniel Drăniceanu – Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea, doamnelor bibliotecare: Tanța Ștefan, Camelia Dunaev, doamnei profesor Gabriela Nichifor – director CCD Tulcea, doamnei Doina Sbârnea – bibliotecar CCD și doamnei Veronica Gabriela Geambașu – președinte ABR, filiala Tulcea. În aceeași măsură doamnei Lucica Gherman biblioteca comunală Crișan, domnului Valeriu Balan – directorul Școlii Gimnaziale Crișan, doamnei profesor Anca Olaru și, nu în ultimul rând, conducerii CCD Vaslui, domnului profesor Cristinel Popa care a sprijinit desfășurarea acestui schimb de experiență.

 

Bibliotecar CCD, Liviu Munteanu