Din activitatea filialelor – Bistrița-Năsăud

Întâlnirea metodică din data de 26 septembrie 2013 de la CCD Bistrița-Năsăud, a fost organizată cu ocazia sărbătoriri ZILEI EUROPENE A LIMBILOR STRĂINE.

Programul manifestării a inclus:

  • O întâlnire cu managerul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, preot Ioan Pintea. Cu bunăvoința-i și dăruirea-i cunoscute față de carte, bibliotecă și bibliotecari, acesta a oferit sprijin în susținerea de parteneriate între biblioteci și a îndemnat bibliotecarii  să își iubească meseria și să fie demni de ea.

Bibliotecarii școlari i-au mulțumit pentru prezență și au apreciat valoarea și importanța parteneriatelor cu Biblioteca Județeană. Au fost evidențiate câteva dintre avantajele pe care aceste parterneriate le-ar aduce bibliotecilor școlare:

 

 

  • existența, la Biblioteca Județeană, a trainerilor profesioniști;
  • existența programului Biblionet;
  • calitatea activităților desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene și buna promovare a acestora
  • Aceste legături pot contribui la dezvoltarea profesiei, depășirea crizelor în structurile info-documentare, intercunoaștere, interrelaționare.

 

  • Dezbaterea „Biblioteca școlară o nouă abordare. Propuneri legislative”;

Au avut loc discuții și informări pe tema proiectului de modificare a Legii 334/2002, care în forma sa actuală, nu mai poate fi aplicată în biblioteci, din cauza faptului că, pe de o parte, prin unele articole ale sale intră în contradicţie cu alte legi în vigoare, iar, pe de altă parte, există articole care nu mai corespund evoluţiei bibliotecilor româneşti.

  • Note informative privind desfăşurarea lucrărilor Conferinţei Naţionale ABR – de la Oradea;

S-au prezentat noile informații de la conferința de la Oradea, conform procesului verbal de pe site-ul ABR. A fost semnalată apariția Tratatului de biblioteconomie. Vol 1 și modul de achiziție.

La conferința de la Oradea a fost premiată doamna Butuza Nicoleta Paula cu premiul Spiru Haret, pentru activitatea deosebită desfășurată în anul școlar 2012-2013. A fost  felicitată în plen, fiind un exemplu de urmat pentru ceilalți colegi.

  • Lansarea cărții: Bistrița-Năsăud – minighid turistic (în 5 limbi), autor Elena Egreta Marc, apărută la Editura Nova Didactica a Casei Corpului Didactic Bistrița-Năsăud.

Au prezentat cartea:

bibliotecar Pop Margareta, profesor metodist, dr. Dan Aurelia, cursanți de la cursul de engleză organizat de CCD, ing. Radulovici Domnița și prof. Flămând Betty, scriitoarea Victoria Fătu Nalațiu, care a mai vorbit și despre prezența unei delegații bistrițene la Paris din care și domnia sa a facut parte, ca premiantă UNICEF, prin EUROPOESIA.

A participat din partea ISJ BN, inspector de specialitate (limbi străine) prof. Lupșan Viorelia.