COVID-19 și domeniul biblioteconomic global: Declarație a Președintelui și a Secretarului General IFLA

Bibliotecile din întreaga lume sunt afectate de apariția și răspândirea  bolii generate de  Coronavirus (COVID-19).

Multe dintre acestea au fost obligate să se închidă temporar ori să își reducă serviciile la minimum, pentru a contribui la eforturile de limitare a răspândirii bolii. A fost necesară luarea unor hotărâri dificile în privința modului în care se furnizează accesul la informație, fără a compromite siguranța utilizatorilor bibliotecilor și a personalului acestora.

Într-un număr tot mai mare de țări, bibliotecarii s-au adaptat deja la restricțiile majore de circulație și de desfășurare a activităților, împreună cu cetățenii pe care îi servesc. Din partea IFLA, transmitem urări de bine, tuturor celor care se confruntă cu perturbarea vieții lor sau alte dificultăți.

În confruntarea cu această situație, bibliotecile din întreaga lume s-au mobilizat. Acestea furnizează informații valoroase despre Coronavirus, pentru a oferi oamenilor surse de informare de încredere. Instituțiile noastre își consolidează bibliotecile digitale și își extind oportunitățile de împrumut electronic (eLending) și accesarea resurselor online.

Bibliotecile specializate, mai ales cele care lucrează cu instituțiile din sistemul public de sănătate și centrele de cercetare, și, în general, cu sectorul sanitar, sunt foarte active și acordă asistență în managerierea informației și susțin eforturile de consolidare a înțelegerii evoluției evenimentelor.

Și asociațiile bibliotecarilor și-au intensificat eforturile, furnizând resurse pentru membrii lor care trebuie să se organizeze și să reacționeze, oferind acestora instruire și centralizând informațiile cele mai recente, pentru a sprijini luarea de decizii de către membri.

IFLA în sine este o organizație activă. În completarea informațiilor din rubrica FAQs webpage pe tema atitudinii noastre, răspundem în mod regulat la întrebări ale membrilor. Începând de astăzi, distribuim, de asemenea, o pagină – actualizată în mod constant – cu informații despre închiderea bibliotecilor în întreaga lume, precum și cu o serie de idei rezultate din experiența bibliotecilor din diferite locuri. Încurajăm completarea acestor contribuții.

VEZI: COVID-19 and the Global Library Field

Suntem încrezători că partenerii noștri – editori, diferite categorii de furnizori – vor colabora cu noi, pentru a pune la dispoziție resursele necesare, care să permită bibliotecilor să ofere acces la informație și cultură, cu toate că și colaboratorii se confruntă cu presiuni și neplăceri legate de situația prin care trecem.

În mod special, apreciem eforturile deosebite, pentru a facilita accesul la povești în mediu virtual, furnizarea de acces deschis la articolele despre COVID-19 și facilitarea accesului de la distanță la publicațiile academice și articolele care să sprijine învățarea și cercetarea, chiar dacă bibliotecile universitare au fost nevoite să se închidă. Încurajăm partenerii bibliotecilor să generalizeze aceste măsuri. În condițiile actuale este vital să fim uniți, pentru a sprijini continuarea lecturii, educației și cercetării și ne asigurăm că putem reduce efectele  pe termen lung ale crizei, asupra culturilor, societăților noastre și economiilor naționale.

În confruntarea cu un viitor nesigur, suntem foarte mândri de modul în care bibliotecile reacționează și suntem siguri că avem flexibilitatea, creativitatea și simțul datoriei, pentru a continua să facem tot ce e mai bine posibil pentru comunitățile care se bazează pe noi, în aceste momente dificile.

Deține asociația dumneavoastră sau biblioteca națională din țara dumneavoastră o resursă importantă sau informații relevante care pot fi folositoare celorlalți? Vă rugăm să ne contactați la adresa updates@ifla.org.

 

Cu cele mai bune gânduri,

Christine Mackenzie
Președinte IFLA 2019-2021

Gerald Leitner
Secretar General IFLA

Traducere realizată de:

Corina Apostoleanu, președinta Diviziunii ABR – Biblioteci Publice