Conferința ABR a transformat Timișoara în capitala bibliotecarilor timp de trei zile

Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) a reunit la Timișoara peste 300 de bibliotecari si specialiști în domeniul științei informării și documentării din toată ţara, într-o întâlnire profesională dedicată tuturor tipurilor de biblioteci. Lucrările conferinţei au fost grupate în jurul temei „Biblioteca fără bariere”.

Deschiderea lucrărilor conferinței anuale ABR a fost onorată de prezența a peste 40 de invitați străini, a reprezentanților Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, ai Ministerului Culturii, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și educație locale și ai altor asociații profesionale din țară și din străinătate.

În cuvintele de salut s-a subliniat rolul jucat de biblioteci și bibliotecari în sistemul educațional, elemente cheie în dezvoltarea și formarea indivizilor, iar conferința (cu cele 74 de intervenții pe domenii în cele 12 secțiuni profesionale ABR) a fost apreciată ca exemplu de bune practici și organizare profesională, eveniment definitoriu, coeziune a energiilor, bucurie a unei comunități vii.

Ca noutate a ediției din acest an, a fost organizarea unei conferinței satelit, după modelul IFLA (International Federation of Library Associations) – „Biblioteca școlară – spațiu ideal de informare și comunicare”.

Pe plan local și-au dat concursul pentru organizarea acestei manifestări de amploare Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara, Casa Corpului Didactic Timiș.

În plen au luat cuvântul dr. habil. Ágnes HAJDU BARÁT, președinta Asociației Bibliotecarilor din Ungaria, Ane LANDØY, Universitatea din Bergen, Directorul Bibliotecii și membră a Consiliului de conducere al Asociației Bibliotecilor din Norvegia, dr. Angela REPANOVICI, prof.univ., Universitatea Transilvania din Brașov, dr. Olimpia CURTA, Director General Adjunct, BCU„Lucian Blaga” din Cluj-Napoca,

Programul conferinței a cuprins și lansări de carte: Vasile DOCEA – Paths to Belonging. Constructing Local Identity in Banat by Means of Monuments, Cultural Heritage and Historiography, 2016; Săluc HORVAT, Cartea – de-a lungul anilor, 2015; Mircea REGNEALĂ (coord.). Tratat de biblioteconomie, vol. 2. Partea a 2-a, 2016.

Premiile ABR au fost acordate, cu sprijinul sponsorului tradiţional al conferinței – ROMDIDAC, pe baza unui concurs, în funcție de dosarele primite: Premiul „V.A. Urechia”, pentru bibliotecile publice, Premiul „Ioachim Crăciun” pentru bibliotecile universitare, Premiul „Spiru Haret”, bibliotecilor școlare.

De asemenea, sponsorii au mai acordat în acest an două premii de excelență pentru întreaga activitate, unul pentru biblioteci universitare (EBSCO), iar altul pentru biblioteci școlare (Softlink).

Pe întreaga durată a conferinței, participanții au putut vizita bibliotecile partenere evenimentului sau expozițiile dedicate (expoziția de fotografie „Biblioteca fără bariere”, autor: Club Foto Lovrin, coord. prof. Olivian Dulea, expoziția de carte „Primele cursuri ale cadrelor didactice din Școala Politehnica: 1921-1938”) sau au urmărit prezentări de echipamente și soluții tehnice pentru biblioteci.

Conferința Națională ABR, ajunsă în acest an la ediția a XXVII-a, este una itinerantã. Ultimele cinci ediții au avut loc la: Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Sibiu. În anul 2017, Brașovul a fost nominalizat ca viitoare locație pentru desfășurarea evenimentului.

CONFERINȚA ABR ÎN PRESA TIMIȘOREANĂ