Poziţia ABR faţă de anumite afirmaţii din comunicatul ANBPR din data de 10 mai

Stimati colegi,
Pentru a lamuri problema “actiunilor menite sa fragmenteze unitatea ANBPR”, mentionate in comunicatul ANBPR din data de 10 mai a.c., anexam mai jos raspunsul pe care Consiliul de conducere al ABR i l-a trimis în data de 29 martie a.c. doamnei Doina Popa, presedinte al ANBPR, fata de propunerea de intrare a ANBPR in ABR “integral, ca asociatie, cu toate filialele ei, pastrandu-si personalitatea juridica”.

“Stimată Doamnă Preşedinte,

Urmare a e-mail-ului dumneavoastră transmis în data de 23.03.2007 privind anumite aspecte juridice ale unificării asociaţiilor de bibliotecari din România, Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR) vă comunică următoarele:

1. Ne menţinem punctul de vedere cu privire la necesitatea de a avea în România o asociaţie care să reprezinte toate categoriile de biblioteci şi bibliotecari, în care autonomia părţilor să nu afecteze unitatea întregului. În acest sens, considerăm că propunerea dumneavoastră de „divizare parţială” a ANBPR, cu păstrarea personalităţii juridice a asociaţiei pe care o conduceţi în cadrul ABR, nu poate avea drept rezultat decât constituirea unei (alte) federaţii. Ori, experienţa de 6 ani a Federaţiei Asociaţiilor de Bibliotecari din România ne arată că acest mod de organizare nu a dat rezultate satisfăcătoare. Considerăm că Statutul ABR oferă suficientă autonomie diviziunilor constituite pe tipuri de biblioteci şi, în acelaşi timp, că existenţa unei conduceri centrale, care cuprinde reprezentanţi ai tuturor diviziunilor asociaţiei, asigură unitatea de acţiune necesară progresului breslei noastre profesionale.

2. Vă reamintim că ABR şi-a desfăşurat deja Adunarea Generală de constituire în data de 19 martie 2007, ocazie cu care a fost votat Statutul ABR şi au fost alese structurile de conducere ale asociaţiei.

3. Ne reafirmăm convingerea că apartenenţa la ABR sau la orice altă asociaţie profesională este o opţiune individuală, liberă, a oricărui bibliotecar din România. Aşadar, orice bibliotecar din bibliotecile publice se poate înscrie în ABR, prin completarea formularului de adeziune disponibil la adresa http://proiectabr.files.wordpress.com/2007/02/cerere-de-inscriere.doc

Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România”

Fata de cele cuprinse in scrisoarea de mai sus, care arata, inca o data, convingerea noastra ca apartenenta la o asociatie sau la mai multe este o optiune LIBERA si NEINGRADITA, facem urmatoarele precizari si completari:
1. In Asociatia Bibliotecarilor din Romania s-au inscris pana in prezent 237 de bibliotecari din bibliotecile publice din urmatoarele judete: Bacau, Caras-Severin, Constanta, Prahova si Vrancea , pe baza de adeziuni individuale, semnate de fiecare dintre acestia. Lista celor inscrisi pana acum in ABR se gaseste la adresa https://abr-new.bitfabrum.ro/membri.doc. Faptul ca, in ciuda acestei realitati, la Conferinta ANBPR de la Busteni au participat, conform mesajului doamnei presedinte, 35 de filiale din cele 39, celelalte 4 “lipsind motivat”, demonstreaza ca aceia care au avut urechi sa auda au perceput mesajul nostru si unii dintre ei s-au simtit liberi sa ramana si membri ai ANBPR – sau macar sa participe la manifestarile organizate de aceasta -, chiar daca au optat pentru inscrierea in ABR. NU AM CONDITIONAT INSCRIEREA IN ABR DE IESIREA DIN ANBPR. Dupa stiinta noastra, traim intr-o tara libera, in care dreptul la asociere este garantat prin Constitutie.
2. Datorita faptului ca in ABR se desfasoara in luna mai alegeri pentru desemnarea conducerilor filialelor, fiecare dintre membrii Consiliului de conducere al ABR a primit responsabilitatea de a coordona alegerile din unul sau mai multe judete. Intrucat unii dintre colegii din Consiliu sunt lipsiti de experienta, intr-unele din judetele care le revin spre coordonare au contactat si reprezentanti ai bibliotecilor publice pentru a-i invita la sedinta de alegeri, chiar daca acestia nu sunt inscrisi in ABR. Asadar, ceea ce a fost interpretat drept actiune “pe cai laturalnice” nu a fost decat cel mult o neatentie a carei raspundere revine celui/celor care a(u) comis-o. Secretariatul ABR a trimis membrilor Consiliului liste cu numele persoanelor inscrise in ABR din fiecare judet, cu indicatia ca doar acestea pot participa la sedintele de alegeri. La cerere, putem pune la dispozitia conducerii ANBPR copii dupa comunicarile oficiale transmise de conducerea ABR catre membrii Consiliului drept proba pentru aceste afirmatii.
3. Consideram ca ABR nu are nevoie de “cai laturalnice” sau de alte manevre oculte spre a se legitima. ABR doreste sa se legitimeze in primul rand prin realizarile pe care speram ca le va avea, deoarece o asociatie profesionala puternica inseamna mult mai mult decat un prilej de sejururi de placere si manifestari festiviste.

Biroul executiv al Asociatiei Bibliotecarilor din Romania