Codul Internațional unic de identificare a editurilor muzicale și a documentelor muzicale, Standardul ISO 10957:2009

Stimați colegi,

Începând din acest an, Biblioteca Națională a României a demarat aplicarea sistemului de identificare standardizată prin cod ISMN a editurilor și documentelor muzicale publicate în România.

Codul ISMN este un cod internațional unic de identificare a editurilor muzicale și a documentelor muzicale, definit prin standardul ISO 10957:2009. Activitatea ISMN este gestionată la nivel internațional de către Agenția Internațională ISMN de la Berlin, iar la nivel național de către Biblioteca Națională a României, prin Centrul Național ISMN.

Principalele obiective sunt:

–  înregistrarea editurilor de documente muzicale din România;

–  identificarea prin cod ISMN a documentelor muzicale editate în România;

– promovarea editorilor români la nivel internațional, prin participarea la realizarea Registrului Internațional ISMN, lucrare de referință în domeniu.

Date generale despre codul ISMN, criterii de eligibilitate, reguli de utilizare, procedura de înregistrare a editurilor românești de documente muzicale precum și multe alte informații utile sunt disponibile pe site-ul Bibliotecii Naționale a României, în secțiunea special dedicată ISMN (http://www.bibnat.ro/ISMN-s123-ro.htm#4) sau la cerere la ismn@bibnat.ro. Toate serviciile ISMN sunt specializate, gratuite și în concordanță cu serviciile ISBN și CIP.

Totodată, Biblioteca Națională a României, prin Centrul Național ISMN a întreprins demersuri instituționale pe lângă Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educației Naționale, inspectorate școlare, CNCS etc. pentru informare cu privire la aplicarea sistemului ISMN în România.

Până în prezent au fost identificate, la nivel național, peste 70 edituri care au activitate și în domeniul muzical și au fost acordate deja primele serii de coduri ISMN.

Colegul nostru Mihai Ganciu, bibliotecar în cadrul Centrului Național ISBN-ISSN-CIP este persoana de contact pentru probleme de ISMN (tel. 021.311.26.35, 021.314.24.34/int. 1035, fax 021.312.49.90, email: ismn@bibnat.ro).

 

Aurelia Perșinaru

Șef birou

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP

Biblioteca Națională a României