Bilanţul Nocturnei Bibliotecilor – Record de vizitatori la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, peste 500 de vizitatori au trecut pragul bibliotecii, timp de 7 ore, în seara de 17/18 noiembrie, declarată pe plan naţional Nocturna Bibliotecilor.

Spaţiul bibliotecii a devenit neîncăpător pentru toţi doritorii care i-au trecut pragul, profitând de ocazia de a vizita biblioteca şi pe timp de noapte, de a participa la programul artistic pregătit de organizatori şi la toate celelalte surprize gândite special pentru acest eveniment.

Evenimentul a fost onorat cu prezenţa conducerii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentată de rectorul instituţiei, Prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, de Ec.Vasile Moţoc, Director General Administrativ, dar şi de Dr.Daniela Preda, director al Departamentului Relaţii Internaţionale.

Programul artistic al serii a fost deschis de elevii clasei de teatru a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, care au transformat spaţiul central al bibliotecii într-o gospodărie tipic ţărănească, făcând deliciul spectatorilor prin cântec, joc, îmbiindu-i cu bucate, într-un spectacol interactiv, coordonat de prof. Doriana Tăut.

Au urmat elevii Liceului de Artă din Sibiu, conduşi de prof. Andrei Crăciun şi îndrumaţi de prof. Daniela George, care, prin amabilitatea conducerii liceului au oferit spectatorilor un moment de încântare artistică, deschizând porţile muzicii spre bibliotecă.

Au mai încântat auditoriul prin dans şi cântec studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului (conduşi de Şef lucrări Mirela Stanciu) şi de la Sibiu Dance Studio, iar tinerii poeţi ai Cenaclului Literar „Zona Nouă” , coordonat de poetul Radu Vancu , şi-au prezentat producţiile literare publicului interesat.

Parterul bibliotecii a găzduit şi o expoziţie de fotografie – o parte din lucrările Salonului Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu, dar şi un labirint al cărţii, realizat de Maria Fleacă împreună cu colegii de la biblioteca universitară.

Nocturna Bibliotecilor, organizată în acest an în premieră şi în alte biblioteci decât cele publice, la iniţiativa  Asociaţiei Bibliotecarilor din România, s-a împletit în mod fericit cu Ziua Internaţională a Studentului, celebrată în 17 noiembrie şi cu manifestările pregătite de Casa de Cultură a Studenţilor din Sibiu, program coordonat de Liliana Popescu, directorul instituţiei. Lansarea antologiei „Conexiuni”, workshop-urile dedicate studenţilor, decernarea de diplome şi premii pentru cei mai merituoşi dintre participanţi s-au numărat printre momentele de atracţie ale nocturnei. De asemenea, studenţii ERASMUS şi ERASMUS MUNDUS au participat la concursul „Wear your country”(unde s-au lăsat pictaţi pe faţă cu steagurile ţărilor de unde provin), dar şi la un program de karaoke.

În paralel, s-a desfăşurat „Atelierul de reciclare creativă”, care i-a atras deopotrivă pe copii, elevi, studenţi români şi străini, reprezentanţi ai presei, în confecţionarea unor obiecte decorative din reviste, pliante şi materiale refolosibile. În acelaşi timp, elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, de la clasa prof. Antonia Ursu, au participat la un atelier de toamnă şi s-au delectat urmărind filme documentare în spaţiul multimedia.

La etajul I al bibliotecii, toţi doritorii au putut participa la demonstraţii de acordare a primului ajutor, realizate de studenţii Facultăţii de Medicină în colaborare cu SMURD.

„Ora profesorului Vasile Avram”, o lecţie deschisă care a reunit nu atât studenţi, cât un număr impresionant de cadre didactice şi oameni de cultură a ajuns să se întindă pe parcursul a 180 de minute, într-o atmosferă caldă, în sala de lectură de la etajul II al bibliotecii, care a găzduit , prin grija distinsei doamne Felicia Avram, soţia sa, operele scriitorului, apărute în timpul vieţii şi după moarte, fotografii şi pagini de manuscris.

Toţi cei prezenţi au rememorat omul, scriitorul şi profesorul Vasile Avram, de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc 10 ani. Dintre partcipanţi şi vorbitori îi amintim pe: Prof.univ.dr. Ion Dur, Prof. univ.dr. Ioan Mariş, Conf.univ.dr.Lucian Grozea, Lect.univ.dr. Gabriel Hasmaţuchi, Lect.univ.dr. Maura Giura , Conf.univ.dr.Sultana Avram, Dr. Alexiu Tatu, director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului, etnolog Ana Grama, muzeografii Marcela Necula Tatu şi Valerie Deleanu, Ioana Nica – purtător de cuvânt al Consiliul Judeţean Sibiu şi fostă studentă a lui Vasile Avram.

Concursul pe teme referitoare la Uniunea Europeană a reunit 30 de studenţi în sala de lectură de la etajul IV, care s-au întrecut pentru premiile puse la dispoziţie de Centrul de Documentare Europeană. După concurs, au putut urmări filme documentare şi expoziţia „Laureaţii Premiului Nobel în economie”.

Înafară de bibliotecarii universitari s-au implicat în organizarea evenimentului şi bibliotecarii din învaţământul preuniversitar: Maria Ogner- Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, Marinela Rusu- Colegiul Naţional „Gheoghe Lazăr” Sibiu, Cristina Streulea –Liceul de Artă Sibiu.

Seara s-a încheiat cu decernarea premiilor pentru donatorul anului – Prof. univ. dr. ing. Mircea Ioan Oprean, cititorul anului – studenta Ana-Maria Fleşeriu – specializarea Medicină şi bibliotecarul anului, acordat pentru două bibliotecare, la egalitate de puncte – Angela Popescu şi Luminiţa Buta.

De asemenea, în încheierea Nocturnei Bibliotecilor s-au extras şi biletele câştigatoare pentru beneficiarii celor 15 carduri gratuite de acces la serviciile Bibliotecii Universităţii.

Evenimentul s-a bucurat de mediatizarea presei locale din Sibiu (Eveniment TV, Antena 1 Sibiu, Mesagerul,Turnul Sfatului, Tribuna) iar sonorizarea evenimentului a fost asigurată de Super Sound Sibiu.

 

 

 

 

 

Cristina Pârvu

Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu

Preşedinte Filiala Sibiu ABR