Biblioteca – Lumea cuvintelor transpusă în culoare

Sărbătoarea  bibliotecilor şcolare din toată lumea, Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, a fost marcată, și în acest an școlar, de Filiala Bacău a Asociației Bibliotecarilor din România printr-o frumoasă expoziție cu lucrări de artă plastică și grafică, organizată la Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău, într-un spațiu de frecvență crescută, accesibilă tuturor elevilor și profesorilor colegiului și nu numai.

Sub genericul ”Biblioteca – lumea cuvintelor transpusă în culoare”, expoziția reunește lucrări de artă plastică și desen, realizate de elevi din mai multe școli ale județului Bacău, tema principală fiind universul din biblioteca școlii. Lucrări frumoase, expresive, remarcabile au încântat privirile profesorilor și elevilor din școala-gazdă a expoziției în a doua decadă a lunii octombrie 2017.

Modalitate de promovare a bibliotecii, atât în comunitatea școlară gazdă, cât și în comunitatea educațională a județului Bacău, expoziția  se adresează iubitorilor de lectură și frumos deopotrivă. Fie prin tehnica de realizare, fie prin mesajul scris, fiecare lucrare expusă îndeamnă privitorii la lectură și meditație, transmite emoție și sensibilitate. Atât, și ar fi poate de ajuns să stârnească interesul pentru lectură al elevilor. Cum pot oare să rămână indiferenți la mesajulele: ”Cartea e cu tine la fiecare capitol din viața ta”; ”O carte care va fi cel mai bun prieten al tău”; ”Cărțile ne pot face oameni puternici cu mintea luminată”; ”Biblioteca ne îmbogățește cunoștințele” etc.

Micii artiști împărtășesc prin talentul care-i unește dragoste pentru minunata lume a cuvintelor, biblioteca, în general, reușind să surprindă  imagini, unghiuri de abordare, detalii care să le personalizeze biblioteca școlii unde studiază.

Pe lângă această expoziție, menită să promoveze biblioteca școlară și să încurajeze creativitatea elevilor, bibliotecarii școlari băcăuani au în agenda activităților o serie de acțiuni didactice și educative prin care sărbătoresc Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.

De asemenea, prin organizarea unor activităților de acest gen, modalități de atragere a elevilor către lectură și cultură, ne dorim să scoatem în evidență rolul bibliotecilor în procesul instructiv – educativ din școli, bibliotecarii fiind actori importanți pe scena procesului de formare multilaterală a copiilor și tinerilor.

Au participat cu lucrări elevi de la Școala Gimnazială Luizi Călugăra, Școala Gimnazială Oituz, Școala Gimnazială ”George Enescu” Moinești, Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” Onești, Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Bacău, Școala Gimnazială ”Constantin Platon” Bacău, Școala Gimnazială Nr. 1 Onești, Școala Gimnazială ”Miron Costin” Bacău, Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan” Bacău, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Bacău, Colegiul Național ”C. Negri” Tg. Ocna, Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău. 

Bibl. Gabriela Saveluc, Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău