Am nevoie de educație, am nevoie de bibliotecă!

La Colegiul Naţional „Teodor Neş”, Salonta s-a desfășurat în perioada 3.10-13.12.2019, sub egida Filialei ABR Bihor, activitatea „Am nevoie de educație, am nevoie de bibliotecă!”.

Activitatea a fost coordonată de doamna bibliotecar de la Colegiul Naţional „Teodor Neş”, Salonta, Dorina Felicia Popescu, în colaborare cu cadrele didactice şi elevii şcolii.

Implicarea elevilor și a cadrelor didactice a fost remarcabilă. Copiii au nevoie şi de artă, povești, poeme și muzică.

Împreună cu elevi din clasele liceale s-au organizat întâlniri cu elevii din ciclul primar și cel gimnazial, pe diverse teme:

  1. Ești Cool și dacă vorbești corect: Se spune că elevilor le plac Ipodurile, laptopurile, navigarea pe internet, telefoanele mobile cu cameră, aparatele foto profesioniste, cluburile, rolele și televizorul. Dar le plac și drumețiile, documentarele etc.

Elevilor li s-au pus următoarele întrebări:

Ce ai prefera să-ți spună prietenii?

Ești cool pentru că ai laptop!

Ești cool pentru că ai role suuuper!

Ești cool pentru că știi o groază de lucruri!

Elevii au ajuns la concluzia că nu accesoriile îi definesc cu adevărat. Sunt multe altele pentru care ar vrea să fie apreciaţi de prieteni și de adulţi. La finalul activității, elevii au putut spune: Sunt cool pentru că vorbesc CORECT.

  1. O altă temă abordată a fost: Unde nu-i logică, vai de frază! Nu tot ce auzim la TV este corect. S-a încercat să se creeze o atmosferă de televiziune, un moderator de la un post de televiziune care este incoerent, ideile căruia nu sunt terminate, enunțul său este dezorganizat, fragmentat, cu numeroase cuvinte vagi.

Concluzia la care au ajuns elevii a fost că trebuie să fie atenţi în exprimare, să fie coerenţi în vorbire pentru a putea fi înţeleşi de cei care îi ascultă.

  1. Mass – media și opinia publică a fost tema activităţii îndrumată de doamna profesor de științe sociale Caramete Slava şi a avut ca punct de plecare faptul că trăim într-o epocă în care importanţa deosebită a mass-mediei în formarea opiniei publice nu mai poate fi negată. Opinia publică este produsul unui public specific, de exemplu, electoratul unui partid politic, generația tânără etc. şi este adusă la cunoștința tuturor prin intermediul mass-mediei.
  2. În cadrul activităţii cu tema De ce avem nevoie de cultură, de bibliotecă, de muzee, le-au fost prezentate elevilor curiozități, fapte mai puţin cunoscute din viața lui Mozart, Agatha Christie, Victor Hugo, Andersen, Marin Preda, Mihail Sadoveanu. Avem nevoie de cultură, de bibliotecă, de muzee, pentru a ne lărgi orizontul de cunoştinţe, pentru a fi mai bine informaţi.

Preşedinte Filiala ABR Bihor,

Mariana Rodica Trofin

Bibliotecar Colegiul Naţional „Teodor Neş”, Salonta,

Dorina Felicia Popescu