Activităţi la CDI Colegiului Economic din Mangalia

Activităţi la CDI al Colegiului Economic din Mangalia


Miercuri, 22 octombrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat o activitate cultural-științifică prilejuită de apropierea Zilei Armatei Române, precum şi o întâlnire a unui scriitor cu cititorii săi. Aceaste activităţi fac parte din seria de evenimente pe care CDI al Colegiului Economic şi-a propus să le desfăşoare de-a lungul anului şcolar, cu participarea unor personalităţi din diferite domenii, dar şi într-o strânsă colaborare cu colegii bibliotecari din alte licee constănţene.

În deschidere, prof. Ibolya Negoiță, preşedinte al filialei Constanţa a ABR,  a prezentat programul activității şi invitații: cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia şi scriitoarea Saveta Georgescu, alături de organizatori şi participanții la activitate: elevii Colegiului Economic și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare – profesorii: Anișoara Teodorescu, Mihai Sandu, Roxana Curcan, Nelida Ismail, Nicoleta Nicolaescu, Simona Marinescu și Viorica Radu.

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc a vorbit despre semnificația zilei de 25 octombrie și a descris istoria militară a românilor, începând cu primele organizări militare de proporții, din timpul domnitorilor: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. În continuare, a evidențiat eroismul ostașilor români în: Războiului de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1916-1918) și Al Doilea Război Mondial (1939-1945). La final, a subliniat rolul pe care l-a avut Armata în decembrie 1989, la înlăturarea regimului ceaușist și a încheiat cu participările militarilor români, din ultimul timp, la misiunile internaționale de menținere a păcii.

Elevii Colegiului Economic au pregătit un recital de poezie cu referire la faptele de eroism ostașilor români și au prezentat, la rândul lor, unele dintre momentele de glorie ale armatei, din timpul războaielor pentru independență și unitate națională.

În partea a doua a activității, scriitoarea Saveta Georgescu a vorbit despre copilăria sa, marcată de o boală care a imobilizat-o într-un pat al Sanatoriului din Mangalia, până în anii adolescenței. În acea perioadă a citit foarte mult, motiv pentru care astăzi i-a îndemnat pe adolescenți să lectureze cât mai mult, iar pentru a-i încuraja în acest sens, le-a propus un concurs cu întrebări ale căror răspunsuri se află în cărțile sale, primii trei câștigători urmând să primească premii constând în bani.