Activitatea metodico-științifică și de perfecționare a bibliotecarilor școlari și a responsabililor Centrelor de Documentare și Informare din județul Vaslui

Casa Corpului Didactic Vaslui în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din România – Filiala Vaslui, a organizat ȋn ziua de 25.03.2019, activitatea metodico-științifică și de perfecționare cu temele: “Rolul și misiunea bibliotecarului contemporan” și “Economia bibliotecilor”, pentru bibliotecari școlari și responsabili ai Centrelor de Documentare și Informare din județul Vaslui.

Lectori au fost: președintele de onoare al Asociației Bibliotecarilor din România,  prof. emerit univ. dr. Mircea Regneală și prof. univ. dr. Ionel Enache, ambii de la Facultatea de Litere, Departamentul de Știinte ale Comunicării, Universitatea din București.

Invitații au prezentat strategii noi în susținerea imaginii și rolului bibliotecii având drept scop modernizarea serviciilor oferite de aceste instituții, inclusiv prin formarea continuă a bibliotecarilor.

Au fost expozeuri foarte interesante, la care au fost prezentate ultimele noutăți în domeniul administrării și rolul bibliotecilor școlare în comunitate, făcând și o comparație cu unități similar din țările occidentale (Franța, Belgia, Anglia, Canada, SUA). O mare diferență este de natură financiară, a dotărilor și a spațiilor acestor biblioteci, la noi fiind  de cele mai multe ori insuficiente.

Totuși, în aceste condiții, bibliotecarii își fac pe deplin datoria, încercând să cultive în rândul elevilor nu doar avantajul folosirii materialului extradidactic în procesul de învățare, dar mai ales să inspire dragostea pentru citit.

Trebuie menționat că pentru mulți dintre bibliotecarii vasluieni care au absolvit cursurile Universității București, participarea la această activitate a fost un moment de reîntâlnire cu foștii profesori, bucuria fiind reciprocă.

Activitatea s-a bucurat de o prezență numeroasă, fiind apreciată ca foarte reușită și interesantă.

 

Bibliotecar C.C.D. Vaslui,

Liviu MUNTEANU