Activitate filiala Ilfov-,,Cărți frumoase, daruri prețioase”, de Ziua Culturii Naționale

La inițiativa Asociației Bibliotecarilor din România, filiala Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov a invitat, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, distinse personalități, prieteni dragi ai CCD Ilfov, iubitori de carte și făuritori de CULTURĂ, care au însemnat și înseamnă ceva atât pentru mediul cultural, românesc, cât și pentru cel local, ilfovean. O dovedesc faptele și operele lor, de notorietate fiind pasiunea și truda cu care performează pe ogorul limbii și culturii române.

Dl Dumitru Copilu-Copillin, cercetător pasionat al operei eminesciene, autor a peste 40 de studii și articole pe această temă, ne-a explicat de ce este important să credem și să nu obosim în a demonstra universalitatea lui Eminescu. La cei 89 de ani, ne-a oferit un exemplu de tenacitate, vorbind neobosit, stând în picioare, neclintit, mai bine de o oră, despre rolul operei eminesciene în făurirea limbii române literare, despre frumusețea absolută a acelor ,,înțelesuri, pline de înțelesuri”, acele dulci nuanțe ale fascinantului lirism eminescian pe care le descifrează și în cea mai recentă creație semnată: prof. dr. Dumitru Copilu Copillin ,,Eminescu în perspectivă universală. Perspective și reconstituiri”.

Doamna Alexandrina Niță, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov ne-a convins cât de mult bine pot face cei care își unesc forțele pentru a promova valorile autentice, românești și pe cele locale, ilfovene. Echipa de profesioniști ai Centrului, precum și cea a Ziarului ,,Condeie ilfovene” oferă exemple de bune practici celor care cred că nici un efort nu este prea mare pentru a sluji cultura română: ,,Numai împreună, unindu-ne forțele pentru a promova valorile autentice, românești, dar și pe cele locale, putem să vorbim despre o cultură cu adevărat națională. ” 

În programul evenimentului, și-a găsit locul binevenit lansarea cărții ,,Icoana” a unuia dintre harnicii și prolificii autori de carte, dl. prof. Nică D. Lupu, intelectual de marcă al comunei Brănești, despre a cărui determinare și devotament în promovarea valorilor culturale românești au vorbit, cu multă însuflețire, cei care i-au urmărit parcursul scriitoricesc și cei care i-au citit cu sufletul la gură cărțile pline de învățăminte și experiență de viață. Dintre aceștia, prezenți la CCD Ilfov, din Brănești, preotul Mihai Petrescu, ing. Nicu Vulpe, fost elev al profesorului Nică D. Lupu.

,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” și ,, cinste cui te-a dăruit”, Biblioteca CCD Ilfov, ca majoritatea bibliotecilor școlare din județ, a beneficiat și beneficiază de generozitatea donatorilor de carte care nu uită că dar din dar se face…rai, iar dacă considerăm, precum Borges, biblioteca –Paradisul cărților– atunci se cuvine să le mulțumim tuturor celor care contribuie ca aceasta să nu fie un paradis ….în destrămare.

Mulțumiri pentru susținere și generozitate se cuvin aduse Editurii Betta, Directorului Nicolae Roșu care a răspuns, ca de fiecare dată, prezent, dânsul oferind daruri editoriale, printre care ultimul număr al Revistei ,,Arena literară”. Soția acestuia, Dna Eliza Roha, talentată scriitoare, ne-a prezentat opiniile sale despre cartea dlui Lupu ,,Icoana” și ne-a mărturisit într-un eseu emoționant ce înseamnă ,,dor de Eminescu”.

Nu au lipsit la un asemenea eveniment, Editura Carpathia, în numele Asociației Culturale Române pentru Patrimoniu ,,Artur Silvestri”, al dnei Mariana Brăescu Silvestri, reprezentantul Asociației, dl Mîndru a oferit manuscrisele celebrului istoric, corespunzătoare celor cinci volume din creația criticului și istoricului literar, precum și 70 de cărți din biblioteca personală a acestuia- ,,cărți frumoase, daruri prețioase” numai bune de citit și descoperit.

O invitație la a descoperi, la a căuta acele elemente esențiale, fundamentale care ne definesc din punct de vedere cultural, a lansat și dl Kiki Vasilescu, regizor și Directorul Fundației East Movie, care ne-a făcut onoarea de a participa la eveniment și a oferit celor prezenți Dvd-ul cu documentarul ,,Biserici din lemn din România” un proiect de succes al Casei de Producție ,,East Movies”, prezentat la Roma și nominalizat pentru categoria ,,Cel mai bun documentar”, ,,Cea mai bună imagine de film documentar” la festivalul ,,South East European Film Festival Los Angeles”.

Emoție, cântece gingașe ne-au adus elevele din Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Filofteia” din Brănești, care au prezentat un moment lirico-poetic, sub coordonarea Mc. Director prof. dr Mihaela Costache, Mc. prof. coord. Monahia Anisia Catrina, responsabila bibliotecii Seminarului. Cu și mai multe emoții, au recitat poezii din creația eminesciană și elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Brănești, coordonați de prof. Roxana Maria Geambașu și Adriana Enache.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, au fost prezente doamnele Insp. șc. prof. Mirela Filip, Insp. prof. Victor Udrescu, precum și Insp. Gen. Adj. prof. dr. Cristina Petre Ghiță, care și-au oferit sprijinul în organizarea acestui eveniment.  Nu este prima dată când o fac, ediția de anul trecut a fost găzduită de Inspectoratul Școlar al județului Ilfov. Din partea Asociației Culturale Brănești, a fost prezent dl prof. Marius Ovidiu Sebe care a pregătit un ,,Repertoriu privind viața culturală și oameni de cultură din Brănești.

Tuturor, din partea Casei Corpului Didactic Ilfov, domnul director prof. dr. Florin Petrescu, le-a oferit diplome și cuvinte de apreciere pentru toate eforturile de promovare și diseminare a practicilor culturale autentice.

Cei prezenți au putut admira, pe parcursul întregului eveniment, expoziția alcătuită de bibliotecarul CCD Ilfov, conținând cele mai noi cărți primite de Biblioteca CCD Ilfov, cu autograful și dedicația autorilor (64), dintre care, la loc de cinste, cartea ,,Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor”, vol I, scrisă de Adriana Scripcariu și editată cu sprijinul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

A consemnat,

                                                           Horiana Petrescu, bibliotecar CCD Ilfov

                                                                       președinte Filiala ABR ILFOV